Egy ingatlan mediáció margójára: van-e egyáltalán „ügy”?

Szerző: dr. Szilvássy Rita

MEDIÁCIÓ BLOG

Mediátor és mediáció – egyféle vagy többféle? 

 

Mediátorból egyféle van: mediátor. Nincsen külön válási mediátor, párkapcsolati mediátor stb. Legalább is így tartja a szakma. Vitavezetéshez és konfliktusmegoldáshoz egyféle szakmai tudás kell. A közvetítő részéről nincs szükség semmiféle speciális szakmai irányú ismeretre a mediáció levezetéséhez. Az ö szakmája a vitavezetés és ehhez kell értenie, nem pedig a konkrét, előtte lévő ügy szakmai részleteihez. Hiszen a probléma – akárcsak a megoldás – az ügyfeleké. Nekik kell tudniuk a megoldásuk, egyezségük paramétereit.

Az én tapasztalatom alapján annyival egészítem ki ezt, hogy más talajon áll egy érzelmi kapcsolaton alapuló konfliktus – családi kapcsolatok világa: válási mediáció, kamasz mediáció, párkapcsolati mediáció –, mint egy munkahellyel, iskolai konfliktussal vagy ingatlannal kapcsolatos ügy. De ez egy másik blog témája lesz majd… 🙂

Mediátorból tehát egy van. De mediáció fajtából már több. Amihez az alapügy kapcsolódik, olyan a mediáció. Akik válni szeretnének, azok között válási mediáció zajlik. Akik örökléssel kapcsolatos vitával keresnek meg, azok között öröklési mediáció folyik.

 

Van-e ügy?

 

A kiindulópont mindenhol ugyanaz. Van egy ügy, aminek a megoldását mindkét (vagy több) fél keresi. Ezen a ponton álljunk meg egy pillanatra. Az első tagmondatot vizsgáljuk meg. Van egy ügy. Ennek kapcsán szeretném megosztani a közelmúltban szerzett tapasztalatomat.

Felhívott egy ügyfél, hogy ingatlan adás-vétellel kapcsolatosan van egy vitás helyzet, melyet mediációban szeretne rendezni. Megtartottuk az első megbeszélést. Az ügy – az eddig elhangzottak alapján – mediálható. Majd közös döntés alapján éltünk – vagyis én éltem – a törvény adta lehetőséggel, miszerint megkerestem a másik felet és megkíséreltem bevonni a közvetítői folyamatba. Itt jött az érdekes fordulat.

(Forrás: Pixabay.com)

A másik félnek esze ágában sem volt semmiféle folyamatban részt venni, ugyanis az ő nézőpontjából nincsen ügy!

Tehát ez a folyamat a nulladik lépésnél megbukott. Hiszen nincsen önkéntesség, a megkeresett fél nem vonható be az eljárásba. Nem elutasítja az eljárást arra hivatkozva, hogy ő más fórumon szeretne tárgyalni, hanem szerinte nincs is kérdés!

 

Mi lesz itt a megoldás?

 

Mi lesz itt a jövőben? Ez annak a félnek a döntése, aki engem megkeresett. Ügyvéd, bíróság, vagy akár semmiféle további lépés nem történik. Bármelyik lehetséges. Rá van bízva, hogy a „szerinem ügy, a másik szerin nem ügy” helyzetet hogyan oldja meg – vagy nem oldja meg.

Az én szerepem itt lezárult, mivel ebből nem lett mediáció, hiszen a felek nem kértek fel közösen a közvetítésre. Mégis, nagyon örülök, hogy ennek a kezdeményezésnek – nevezzük így – része voltam, ugyanis egy nagyon fontos dologra mutatott rá: Van-e egyáltalán ügy?

Olvassa el ezeket is

Szilvássy Rita válási mediáció

Ahány ház annyi válás

Minden válás másképpen zajlik. Egy szakember, aki szakmailag koordinálja a megegyezés folyamát nagymértékben megkönnyíti ezt nehéz életszakaszt.

megegyezés dr Szilvásy Rita

5 hozzáállás, ami gátolja a megegyezést

A saját viselkedéseddel gátat szabhatsz az egyezség létrejöttének. Figyelj ezekre!

Szilvássy Rita mediátor

A Te reakciód a Te felelősséged

Te azért felelsz, amit TE teszel TE mondasz. A többi a másik dolga.

továbblépés

Megakadályozhat egy mondat a továbblépésben?

Te lépnél tovább, de valami visszatart. Vársz valamire a másiktól. Meddig vársz?

Ne vágd rá, hogy az nem úgy van!

Párkapcsolatunkat nagymértékben befolyásolja …

Érzelmi tartalék

„Most készül a ragasztó” …

A hibát keresd ne a hibást!

Egy válsághelyzetben célravezetőbb a hibát keresni, mint vég …

Per helyett válaszd a mediációt!

A konfliktus életünk része – de a megoldás is rajtunk múlik. …

A felelősség egy 7 éves gyermek történetének tükrében

Egy gyermeknek megmutatni a világot, az élet szépségeit és …