Mediáció az iskolában

”Az emberek inkább az érdekeikért harcolnak, nem a jogaikért.” 

Napóleon

A gyermekek és fiatalok élettere az iskola, életkori sajátosságukból fokadóan számukra a kortársak a leginkább meghatározó közeg. A kapcsolatok kiépítését, karbantartását, a konfliktusok kulturált és előre mutató és humánus lezárását is szükséges megmutatni nekik. Ennek az teret az iskolai mediáció.

Gyermekekkel és fiatalokkal dolgozni egy különleges tevékenység. Egészen másképpen állnak a konfliktusokhoz és annak megoldásához. A legfrissebb generáció is pont ugyanazt teszi, mint a fiatalok 50-100 éve. Másolja azt a példát, amit lát és közben él azokkal a lehetőségekkel, melyek elérhetőek a számára.

Az iskolai mediációval a konfliktus megbeszélésen lapuló megoldása is megtanítható számukra!

A mai fiatalság olyan körülmények között nő fel, mely nem volt jelen szüleik, nagyszüleik életében. Rájuk szakadt egy új világ – ennek minden veszélyével és lehetőségével együtt – melyben sokkal nehezebb helyt állniuk. Ám ennek sikere vagy sikertelensége nem kizárólag az ő felelősségük.

A vita előre visz, ha hatékonyan kezeljük

Éppen ezért fontos, hogy megoldási utakat, példákat lássanak, melyek hozzájárulnak kapcsolataik hosszútávú működtetéséhez. Az iskolai közeg kiemelten fontos számukra, ott akarnak megfelelni, valamilyen módon pozitív visszaigazolást szerezni tanároktól, társaitól.

Szociálpedagógusi diplomámnak köszönhetően komplex rendszerben látom a gyermek és ifjúsági korosztály problémáit. Összefésülve a mediáció eszközrendszerével hatékonyan tudok ezek megoldáson dolgozni az érintett személyekkel együttműködésével iskolai mediáció keretében.

Kiemelt szolgáltatásaim iskolai mediációban

„Egy fecske is csinál nyarat” kiemelet szolgáltatás

Eseti mediáció egy konkrét konfliktushelyzet megoldására iskolai körben vagy osztályszinten. Egy vita szakmai vezetéssel történő feldolgozása példát és további megoldási módokat mutat az iskolaközösségén belül. A diákok közötti kapcsolatrendszer összetett, szövevényes háló. Egyetlen vitás szituáció mediációval történő megoldás kihatással van az egész világukra. A mediátor egy teljesen független, az iskolai rendszeren kívül álló személy, mely lehetőséget nyújt a diákoknak egy más típusú viszonyulásra, egy alternatív közös munkára, melyből a jövőben a diákok és az iskolai kollektíva profitál.

 

„Van rá egy órájuk?” kiemelt szolgáltatás

Egy osztályfőnöki óra keretében beszélgetéssel és rövid helyzetgyakorlatokkal ízelítőt adok a megegyezéssel záruló konfliktusmegoldás világából.

További szolgáltatásaim

Válási mediáció

Mediáció a párkapcsolatban

Egyéni konfliktuskezelés

Mediáció a családban, kamasz mediáció

Mediáció az iskolában

Mediáció a munkahelyen

Mediáció öröklési ügyekben

Mediáció ingatlan ügyekben