Mediáció ingatlanokkal kapcsolatos ügyekben

„A legjobb ember sem élhet békében, ha a gonosz szomszéd nem hagyja.”

F. Schiller

Mindenki békés életteret szeretne. Környezetünk bizonyos részeire és részvevőire van ráhatásunk, mások tényezőire viszont nincsen. Egy konfliktus megoldásának kulcseleme, hogy az adott vitás helyzet milyen közegben van jelen. Egy vita részvevői, a vita tárgy, az a közeg, ahol ez a konfliktus létrejön mind befolyásoló tényezők. Hiszen ez határozza meg azokat az irányvonalakat, melyek mentén az adott konfliktusban a közös megegyezés kialakítható.

Az ingatlannal, szomszédokkal kapcsolatos viták meg tudják keseríteni az életet amennyiben a helyzet nincsnek békésen és a probléma valódi gyökerénél kezelve. A cél – mint a mediációban általában – a békés rendezése, a mindkét fél számára elfogadható megoldás. A szomszédok nem állnak egymással olyan érzelmi kapcsolatban, mint a családtagok, nincs függési és kollegális viszony, mint egy munkahelyen.

Ingatlan mediáció

A mediációs eljárás igénybevétele, a megállapodás aláírása nem zárja ki a felek azon jogát, hogy a jövőben mégis bírósághoz forduljanak. Ám egy bírósági ítélettől nem lesz békés szomszédi viszony. Ez utóbbira a mediációt ajánlom. 

Az ingatlanokkal kapcsolatos ügyekben az ügy jellegére tekintettel egy, hosszabb időtartamú mediációs ülést szoktam tartani. Ingatlan mediációban tisztázható telekhatárral, ingatlan adás vétellel kapcsolatos konfliktus, tovább társasházi vita is. 

 

Kiemelt szolgáltatásaim ingatlan mediációban

„Hol a határ?” kiemelt szolgáltatás

Vitába keveredett szomszédjával? Nézeteltérése van egy másik ingatlan tulajdonosával? Nem jutnak dűlőre abban a kérdéseben, hogy „hol a határ?” – legyen szó egy kerítésről, a telekhatárról, vagy éppen a szomszédban zajló életről? Ezzel a szolgáltatással higgadt módon, a békés jövőt és a mindkét fél számára elfogadható megoldást szem előtt tartva tisztázhatják a nézeteltérés és kialakíthatják a mindkét fél számára elfogadható megoldást.

 

„A jószomszédi viszonytól a közös ló hátáig…” – kiemelet szolgáltatás

Társasházi ügyek vitele, a társasházi közgyűlések hatékonysága rengeteg időt, energiát emészt fel. Egy pattanásig feszült társasházi légkör, egy ellenséges lépcsőházi közeg megkeseríti a mindennapokat. Ha a lakók képtelenek egyezségre jutni és ennek hatására „leáll” az élet a házban, az ügyek elintézetlenül lebegnek a levegőben az minden egyes ingatlan tulajdonosnak és bérlőnek hátrányt okoz. Érdemes egy szakmailag vezetetett beszélgetés keretében érdemben, a többségnek elfogadható döntés hozni.

További szolgáltatásaim

Válási mediáció

Mediáció a párkapcsolatban

Egyéni konfliktuskezelés

Mediáció a családban, kamasz mediáció

Mediáció az iskolában

Mediáció a munkahelyen

Mediáció öröklési ügyekben

Mediáció ingatlan ügyekben