Ahogy ház annyi válás

Szerző: dr. Szilvássy Rita

MEDIÁCIÓ BLOG

A régi szerelem emléke, a közösen átélt élmények, a gyerekek, közös évek, pénzügyek, lakhatás, ingatlan, ingóságok szétosztása, após, anyós, pszichológus, ügyvéd, mediátor, őszinteségi rohamok és a feleken túlnőtt hazugság hegyek, epés és „bölcs” megjegyzések a lépcsőházban, operatív feladatok a gyerekek körül, közös számlák szétbontása, banki ügyintézés, autó átíratása, közös cégügyek szétválasztása, lepapírozása, apósnál-anyósnál hagyott saját könyvek, ruhák, eszközök visszaszerzése, nyári naptár: ki mikor lesz a gyerekekkel… és még lehetne sorolni.

Ahogy ház, annyi válás.

(Forrás: Pixabay.com)

Ahány család, annyi féle elintéznivaló, egymással összefüggő dolgok elrendezése. Ezek a tennivalók széles skálát alkotnak a teljesen operatív és az érzelmekkel dúsított végpontok között.

Különleges élethelyzet, sőt, inkább életszakasz. Megannyi elintéznivalóval. Kívül – belül.

Miközben elhangozott az, hogy „mostantól külön”, eközben mégis több területen kell egyeztetni a másik féllel.

Mert a lezáráshoz ez szükséges.

A folyamat minőségileg más alapokon nyugszik, ha ez egyeztetéseket egy szakember kíséri, aki nem a lelki folyamatért felelős és aki a bírósági eljárás hivatalos megtestesítője. Ez a szakember egy folyamatot egyenget.

Ő a mediátor.

A felek elszakadnak, lezárnak, eltávolodnak. Ez a válás életszakaszának, ennek a folyamatnak a rövid és hosszabb távú része. A váláshoz bizonyos dolgokat le kell zárni, meg kell beszélni. Ez a rövidebb távú folyamat. A valódi elszakadás egy hosszabb folyamat, akár évekbe is telhet. Ha szépen zárul, akkor nincsen ezzel semmi baj.

Nem könnyű, bizonyos esetekben embert próbáló helyzet a váláshoz szükséges „technikai dolgokról” ilyen érzelmi libikókán ülve dönteni. De vannak helyzetek, amikor nem lehet ezzel évekig várni. Vannak, akiknek olyan az élethelyzetük, hogy nem intézik el „formaságokat” azonnal, mert nem szükséges és csak évekkel később fordulnak rá a „célegyenesre.” Másoknak azonnal lépni kell mert csak így oldható meg az új élet elindítása, a továbblépés.

Ahogy ház annyi válás.

Nincsenek minden helyzetre érvényes aranyszabályok. Mindenki máshogyan lép be ebbe az élethelyzetbe, máshogyan jutott erre a döntésre, eltérő körülmények vannak, de leginkább mindenkinek egyéni az útja, ahogy lezárja és tovább lép. Egy biztos: jól jön egy összekötő láncszem. Azért, hogy legyen érdemi, minőségi és kulturált kapcsolat a felek között. Meg legyen a kellő távolság, mégis működjön a kommunikáció. Így nem faragják egymást a kemény, fém részek – ahogy a kép is mutatja.

Olvassa el ezeket is

megegyezés dr Szilvásy Rita

5 hozzáállás, ami gátolja a megegyezést

A saját viselkedéseddel gátat szabhatsz az egyezség létrejöttének. Figyelj ezekre!

ingatlan Mediáció

Egy ingatlan mediáció margójára: van-e egyáltalán „ügy”?

A mediáció alapkérdése: van-e ügy? Tökéletes példa egy ingatlan mediáció kapcsán.

Szilvássy Rita mediátor

A Te reakciód a Te felelősséged

Te azért felelsz, amit TE teszel TE mondasz. A többi a másik dolga.

továbblépés

Megakadályozhat egy mondat a továbblépésben?

Te lépnél tovább, de valami visszatart. Vársz valamire a másiktól. Meddig vársz?

Ne vágd rá, hogy az nem úgy van!

Párkapcsolatunkat nagymértékben befolyásolja …

Érzelmi tartalék

„Most készül a ragasztó” …

A hibát keresd ne a hibást!

Egy válsághelyzetben célravezetőbb a hibát keresni, mint vég …

Per helyett válaszd a mediációt!

A konfliktus életünk része – de a megoldás is rajtunk múlik. …

A felelősség egy 7 éves gyermek történetének tükrében

Egy gyermeknek megmutatni a világot, az élet szépségeit és …