5 hozzáállás, ami gátolja a megegyezést

Szerző: dr. Szilvássy Rita

MEDIÁCIÓ BLOG

Megegyezés – „tudományos” alapokon

 

Ma már szinte mindenhez kereshető tudományos indok, pro- és kontra érvrendszer. Ha már mindent tudományos alapokon vizsgálunk, elemzünk, tudatosan csinálunk, akkor helyezzük a megegyezést is erre a platformra!

 

A tudományosság – light-osabb verziója -, a tudatosság elemi szinten csöpögött le a mindennapi életünkbe. Már az étkezésünket, testmozgásunkat is végezhetjük tudományos alapokon. Programok, applikációk, cikkek garmadája „segíti” a leghétköznapibb tevékenységeinket. Ez egyezség létrehozása éppen olyan triviálisnak tűnik, mint az ebéd elkészítése… – legalább is egy mediátor számára.

Íme egy ötös a la carte menüsor, hogy ne menjen el a kedvünk – és az étvágyunk – a megegyezéstől. (Elnézést, beleragadtam ebbe a hasonlatba!)

Milyen helyzetek gátolják meg leggyakrabban a megegyezés létrejöttét?

 

1. megegyezés-gátló tényező: „Jössz Te még az én utcámba!” 

Ismerős a mondás? Vannak emberek, akik másra sem várnak, minthogy revansot vehessenek a múlt sérelmein. Legyen az üzleti kapcsolat (üzletfelek közötti mediáció) testvérek közötti nexus, (családi mediáció, generációs közötti közvetítés, öröklési mediáció), párok közötti vita (párkapcsolati, válási mediáció). A jelen ügyre nem is koncentrálnak, csak örülnek, hogy megvan az újabb pont, ahol a múlt sérelmeit „rendezhetik.” Ha folyamatosan csak a múlton tartjuk a fókuszt – ráadásul negatív értelemben -, akkor nem csoda, hogy a jelenben nem működnek a dolgok. A megegyezés sem.

 

2. megegyezés-gátló tényező: hatalmi kérdést csinálsz az ügyből.

Teljesen mindegy, hogy csak sorban állsz a muskátlival a kezedben a kertészetben, vagy stratégiai döntést hozol a munkahelyeden. Egy a lényeg, hogy Neked legyen igazad. Ez az egy számít. Az a lényeg, hogy Te felsőbbrendűként kerülj ki a helyzetből. Itt nagyrészt teljesen lényegtelen, hogy miről van szó, hiszen érdemi kommunikáció nem történik. Szócsata megy. Hiába próbálsz érdemben érvelni vagy válaszolni, és igyekszel, hogy célba érjen az üzeneted, teljesen felesleges. Az igazán profik úgy nyomják, hogy minél inkább jelentéktelen az ügy, annál jobban odateszik magukat. Hát nehogy már alul maradjon egy olyan kérdésben, hogy ki ért előbb a posta bejártához? Ki ő, ha még ebben is legyőzik???

 

(Forrás: Pixabay.com)

3. megegyezést-gátló tényező: teljes rugalmatlanság.

Szép dolog a célra tartás, de ha túlzásba viszed, akkor éppen ezzel gördítesz akadályt a saját utadba. Fontos a cél pontos ismerete és ez ehhez való ragaszkodás. Az a megegyezés terén is fontos. Ez akkor lehet hatékony, ha tudod a célod mögötti motivációt. Mert így meg tudod tartania célodat, de rugalmasan. De ha még egy lépést tovább megyünk: a cél lehet a megegyezés, hiszen az életünkben a nyugalom egy igen fontos dolog. A rögcsös, túlzott ragaszkodás pedig az életünk más területeire is kihathat, sajnos gyakran negatív következményeket hozva.

 

4. megegyezést-gátló tényező: nem Te vagy az ügy (és egyúttal a magad) ura.

Valaki pussol a hátérben. Jellemzően szülők, vagy válás esetén az új pár, barátnők, haverok stb. Az itt felsorolt 5 pontból talán erre hördülnek fel a legtöbben, hogy „ugyan már, én ne lennék a magam ura…!?” Az ilyen helyzetek azt hiszem kívülről látványosabbak és egyértelműbbek, mint a benne lévő szereplők számára. A legrosszabb eset nyilván az, amikor ezt nem is tudja magáról az ember és úgy báboznak vele, hogy nem is látja azt, hogy mi történik. De jó esetben van egy (valódi) barát, vagy érintett, aki segítő szándékkal rávilágít a helyzet valódi mozgatórugóira. Amennyiben ez tiszta szándékkal történik, akkor még jól is elsülhet a dolog. Amikor valaki más van a háttérben, akkor a megegyezés létrehozása szinte lehetetlen. Hiszen nem azzal történik az egyezkedés, aki valóban érintett. Így (is) szültnek a látszatmegoldások.

 

5. megegyezést-gátló tényező: célkeresztben a másik személy.

A küldetés: a másik megsemmisítése. A lényeg, hogy amit a másik éppen mond, ajánl, az nehogy úgy legyen, ahogy ő mondja. Ezzel valódi őrületbe lehet kergetni az embereket, hiszen, ha ő még próbálkozik az érdemi egyezkedéssel, és ebbe időt, figyelmet tesz az ügybe. Miközben Neked az a cél, hogy éppen az, amit a másik mondd, javasol, az ne úgy legyen… hát, így nehéz. Itt két dologra figyelsz: a másik személyre és az állandó ellentmondásra.

 

A menüsorból külön – külön elemek is választhatók, illetve csodás párosításokat is lehet találni. Vannak könnyebben emészthető, valóban az aktuális helyzethez kötődő pontok, melyeken némi tudatosítással sikerrel lehet változtatni. Ám vannak olyan elemek is, melyek nehezebb témák, és az emésztés és feldolgozás hosszabb folyamatot vesz igénybe….

 

Desszertnek egy kis érzelmi inteligencia? Jöhet?

 

Olvassa el ezeket is

Szilvássy Rita válási mediáció

Ahány ház annyi válás

Minden válás másképpen zajlik. Egy szakember, aki szakmailag koordinálja a megegyezés folyamát nagymértékben megkönnyíti ezt nehéz életszakaszt.

ingatlan Mediáció

Egy ingatlan mediáció margójára: van-e egyáltalán „ügy”?

A mediáció alapkérdése: van-e ügy? Tökéletes példa egy ingatlan mediáció kapcsán.

Szilvássy Rita mediátor

A Te reakciód a Te felelősséged

Te azért felelsz, amit TE teszel TE mondasz. A többi a másik dolga.

továbblépés

Megakadályozhat egy mondat a továbblépésben?

Te lépnél tovább, de valami visszatart. Vársz valamire a másiktól. Meddig vársz?

Ne vágd rá, hogy az nem úgy van!

Párkapcsolatunkat nagymértékben befolyásolja …

Érzelmi tartalék

„Most készül a ragasztó” …

A hibát keresd ne a hibást!

Egy válsághelyzetben célravezetőbb a hibát keresni, mint vég …

Per helyett válaszd a mediációt!

A konfliktus életünk része – de a megoldás is rajtunk múlik. …

A felelősség egy 7 éves gyermek történetének tükrében

Egy gyermeknek megmutatni a világot, az élet szépségeit és …