Családi mediáció

“Párbaj helyett párbeszéd.”

A mai világban nem annyira „divatos” leülni egy családi mediácó keretében egy vagy több családtaggal, és tisztázni a helyzetet. Mégis, akik megteszik óriási megkönnyebbüléssel, új távlatokkal tudnak tovább haladni. Nem mondom, hogy mindig, minden konfliktus teljes mértékben megoldható. De azt bátran állítom, hogy akik egy ilyen fórumon megbeszélik a vitájukat, azok más minőségben folytatják az életüket. A családi kapcsolatok világában (is) a szavakkal nagyon sok sebet lehet ejteni. Egy tiszta, vezetett beszélgetéssel mindez elkerülhető. 

A családi mediáció a közvetítés azon területére tartozik, amikor nincsen semmiféle törvényi vagy hatósági előírás, illetve ajánlás a közvetítés igénybevételére. A felek mégis úgy döntenek, hogy szeretnék békés kereket között rendezni a vitás helyzetet. Ilyen a családi mediáció vagy a kamasz mediáció vagy generációs problémák békés megbeszélése, közös átértékelése.

Bátor és tiszteletre méltó elhatározásnak tartom azt, amikor a felek időt, energiát áldoznak azért, hogy családi kapcsolataikat rendezzék. Amikor lépéseket tesz egy konfliktushelyzet békés megoldásáért azzal leginkább saját magának segít!

Te tudod, hogy valójában miről vitatkoztok?

A családi viták megjelenhetnek a szűkebb családi körben – szülő, gyermek, nagyszülő, unokatestvér, sógor, sógornő stb. -, illetve távolabbi rokonok között. A rokoni szálak és ezáltal a rokonokkal kapcsolatos konfliktusok sajátos megoldási mechanizmust igényelnek. Hiszen az összetartozás egy egyedi helyzetet teremt. Bizonyos szempontból idegenek emberek, bizonyos szempontból meg mégis van egy családi kötelék – ha nem is érzelmi alapon, de egy vérségi kapcsolat mégis megkülönbözteti őket az ismeretlen emberektől.

A kiemelt csomagokat az eddig szakmai tapasztalataim alapján állítottam össze, de természetesen ezen kívül is várom Önöket jelentkezni családi mediációra.
Családi mediációs munkámmal teret ad emberi kapcsolatok szorosabbá válásának vagy békés eltávolodásának. Éljen a lehetőséggel! 

A családi mediációban egyszerre látom az egyént, mint önálló embert, és mint a vita egyik szereplőjét. Ezt a két szerepet rugalmasan kezelve, a fejlődés lehetőségét biztosítva önmaga és a másik ember számára megadja az egyesség kialakításának lehetőségét.

 

Kiemelt szolgáltatásaim családi mediációban

„Kedves Rokon, ne vedd zokon…!” kiemelt szolgáltatás

A barátainkat megválogathatjuk, a családtagjainkat nem – tartja a mondás. Egy családi vita elmérgesedésével elszakadnak, eltávolodnak egymástól olyan emberek, akik akár szövetségesek is lehetnének. A családi kapcsolatok világa egy speciális közeg, melyet a modern világ egyre nehezebben kezel. Itt kiemelten igaz, hogy egy-egy konfliktus vagy vitás helyzet több emberre, több területre is kihatással van és akárcsak a vízbe ejtett kavicsnak, ennek is messzire eljutnak a hullámai.

Ha nem akar tehetetlenül sodródni úszni az árral – vagy éppen úszni azzal szemben -, ha kézben szeretné tartani kapcsolatait ebben a speciális közegben is, ha nyugalmat szeretne a családi körben, akkor lépjen és tegyen ezért! Egy szakmai vezetés igénybevételével beszélje meg családtagjával a vitás témát.

 

„Föld hívja Kamaszt!” kiemelt szolgáltatás

A kamasz mediációnak köszönhetően családtagok – legyen az egy szülő-kamasz kapcsolat, vagy egyapa-fia, anya-lánya viszony – közelebb kerülnek egymáshoz. A kamaszkor egy kiemelten nehéz életszakasz mind a gyermek, mind pedig a szülők számára. Ennek az életkornak megannyi sajátos jellemzője közül az egyik kiemelten fontos elem az, hogy a kamasz mindent megkérdőjelez és próbára tesz. Egy kamasz mediáció során folytatott érdemi kommunikáció egy minőségi változást hozhat a szülő-gyerek kapcsolatban. Egyik fél sem rossz – csak nem értik egymást. A szülők nézőpontjából a gyermek helyén egy ismeretlen lény ül, a gyermek pedig szinte semmit nem fogad el a szülőktől – pusztán azért, mert ők a szülei. Ebben a nagyon érzékeny viszonyrendszerben segít a kamasz mediáció, hogy a felek közös felületet találjanak egymással.

 

„Közhírré tétetik…!” – a családi alkotmány megírása, mint kiemelt szolgáltatás

Fogalmazzanak meg 5-10 szabályt, mely a mindennapi életüket rendben fogja tartani. Gyermekek, kamaszok, szülők együttesen dolgozzák ki azt a minimum keretrendszert, melyben mindenki komfortosan érzi magát. Olyan egyszerű dolgokra gondolok, hogy „reggel felveszem a szemkontaktust a szüleimmel és köszönök nekik” vagy „ez a három étel, amit nem szeretek”. Vagy pusztán néhány alapvető szó tisztázása, mely rendszeres vitatéma és gyújtópont a mindennapi élet során. Ki mit ért renden, tisztaságon? Kinek mit jelent a hangos zene, a kutyasétáltatás vagy az „egy perc és ott vagyok” fogalma? Kérések a felek részéről a másik családtag irányába, melyeket konkrétan megfogalmaznak, elmondják a többi részvevőnek, hogy ez nekik miért fontos és átbeszélik, hogy mi az, ami vállalható és ami nem, az miért nem. A mediátor csak a kommunikáció folyamtát irányítja, hogy a felek egymással tudjanak beszélgetni.

További szolgáltatásaim

Válási mediáció

Mediáció a párkapcsolatban

Egyéni konfliktuskezelés

Mediáció a családban, kamasz mediáció

Mediáció az iskolában

Mediáció a munkahelyen

Mediáció öröklési ügyekben

Mediáció ingatlan ügyekben