Mediáció öröklési ügyekben

„Nem szeretem az „örökség” szót, a család és a halál avas szaga árad belőle, de a „továbbadás „-t igen, a továbbadás az már tetszik!”

Gerald Depardieu

Az öröklés és az örökség körüli kérdések gyakran vitás helyzetet teremtenek a rokonság tagjai között. Az örökség békés elosztása, elrendezése mögött régóta húzódó családi viták, sokéves ellentétek, soha át nem beszélt feszültségek rejlenek, melyek ezen a ponton napfényre kerülnek. Ráadásul mindez egy nehéz élethelyzetben, egy kiemelt légkörben zajlik. Annak tisztázása, hogy kinek mi „jár” az öröklés során évekig elhúzódó vita lehet a családi körben.

Öröklési mediáció

A pereskedés anyagi terhei, annak időbeli elhúzódása, a rokoni kapcsolatok megromlása vagy teljes elszakadása mind leegyszerűsíthető, lerövidíthető egy öröklési mediációval és a legtöbb esetben a kapcsolatok is megmaradnak.

Egy vezetett beszélgetés során békésen és közös megállapodással zárható le az öröklés kérdésköre. Az öröklési mediácó eredményeképpen megegyezésre juthatnak a hagyaték kérdésében, továbbá mindazon kérdésekben, melyek az örökléssel kapcsolatos vitás kérdések hátterében húzódnak.

Kiemelt szolgáltatásaim öröklési mediációban

„Előttem az utódom” kiemelt szolgáltatás

„A hagyaték az örökhagyó halálával nyílik meg” mondja a Polgári Törvénykönyv. Ám sok esetben mégis érdemes hagyatékról, öröklésről beszélni addig, míg életben van az örökhagyó. Ebben a szolgáltatásban ügyvéd kollegám is a folyamat része, aki pontosan válaszolni tud azokra a kérdésekre, melyek felmerülnek a végrendelkezéssel kapcsolatosan.

 

„Az örök-kérdés” – kiemelet szolgáltatás

A hagyaték megnyílta után, öröklési kérdésekben gyakran támad vita a családtagok, örökösök között. Ezzel a szolgáltatással békés módon, egymással kommunikálva, tisztán látva az öröklés kérdését hozható döntés és egyezség az öröklési kérdésekben.

További szolgáltatásaim

Válási mediáció

Mediáció a párkapcsolatban

Egyéni konfliktuskezelés

Mediáció a családban, kamasz mediáció

Mediáció az iskolában

Mediáció a munkahelyen

Mediáció öröklési ügyekben

Mediáció ingatlan ügyekben