A Te reakciód a Te felelősséged. 

Szerző: dr. Szilvássy Rita

ÖNISMERET BLOG

„A Te reakciód a Te felelősséged. Amit a másik mond az az ő dolga.” Ha meghallod ezt a mondatot, akkor mi jut eszedbe? Talán valami spirituális humbukknak? Vagy ezt gondolod?

“Éppen attól leszek ideges, amit mond és azért, ahogy mondja!” Ha szoktál így érezni, pontosabban így dühöngeni magadban, akkor mindenképpen olvass tovább!

Miért? Azért, hogy a jövőben könnyebb legyen Neked. Egy kulcsot adok ezeknek a helyzeteknek a kezeléséhez. Kreativitásra, nézőpont váltásra nagyon is szükség lesz, de hidd el, ezeket még mindig érdemesebb meglépned, mint végeláthatatlanul pufogni magadban.

Kinek segítesz vele? Saját magadnak!

Hiszen tudod: felülésből is csak az első nehéz! Na jó, az első néhány darab. De utána már egy kis hasizom birtokában sokkal könnyebb további feladatokat végezni. Ugyanígy van a szemléletváltással is.

(Forrás: Pixabay.com)

Gondolkoztál már azon, hogy miért van az, hogy bizonyos mondatoktól ideges leszel, máskor meg simán, nyugodtan reagálsz? És az eszedbe jutott, hogy mások, esetleg a barátaid, barátnőid, nem is értik, hogy ezzel mi a bajod? Mert számukra egészen máshogyan hat ugyanaz a mondat vagy szituáció. Van, aki felhúzza, vagy éppen elsírja magát azért, mert a párja szóvá teszi, hogy sótlan a leves vagy a lakás egy bombarobbanást jelenít meg. Más szinte meg se hallja a kommentet, vagy mosolyogva válaszol.

Miért leszünk idegesek?

Mert egy esemény, egy történés, egy (két) szó hat ránk valahogyan.

Ebben két tényező van. A történés, meg én. Melyik felett van hatalmam? Magam felett. Tehát ezen áll módomban változtatni. Miért is akarnék én változtatni? Azért, hogy nekem jobb legyen. Hogy máskor ugyanazon ne húzzam fel magam. Nem azért, mert soha többé nem történik meg velem, hanem ezért, mert nem adom meg neki az esélyt, hogy mérges legyek miatta.

Az adott reakcióm az enyém. Hogy mihez, hogy viszonyulok az az én döntésem. Ennek van egy tudatos és egy mélyebb szintje. Ha valami nagyon felhúz, akkor érdemes elgondolkodni rajta, hogy mi bosszant benne ennyire. Érdemes kicsit mögé nézni.

Saját fejlődésem és szakmai munkám során azt látom, hogy megvan az a 2-3 érzékeny pont, terület, amit érdemes rendbe rakni. Ebből van, ami egyedül is megy, némi én-időt szánva a dologra,

és bizony nem szégyen, sőt, bátor dolog külső segítséget kérni, ha egy témában nem boldogulunk egyedül.

(Én 5 szakembert jártam végig, büszke vagyok rá és mindegyik megérte!)

Ha megvan a helyzet gyújtópontja és már meg tudod fogalmazni saját magadnak, hogy egy mondatban, egy szituban mi idegesít, akkor már nyertél! Hiszen, ha legközelebb szembe jön az a valami, akkor már tudod, hogy Neked ezzel nehézséged van. Hát megéri újra felhúzni magad? Te ennél sokkal értékesebb vagy! Ne pazarold erre az idődet, energiádat! Sőt, a következő lépcső az lesz, hogy be fogod tudni azonosítani, hogy mi a bajod abban a helyzetben. Innentől Te irányítasz. A helyzet még milliószor szembe fog jönni Veled az életben! De már nem leszel ideges rajta. Sőt, azt fogod észrevenni -vagy azt jelzi vissza a külvilág -, hogy másképpen reagálsz.

Olvasd el ezeket is

Szilvássy Rita válási mediáció

Ahány ház annyi válás

Minden válás másképpen zajlik. Egy szakember, aki szakmailag koordinálja a megegyezés folyamát nagymértékben megkönnyíti ezt nehéz életszakaszt.

megegyezés dr Szilvásy Rita

5 hozzáállás, ami gátolja a megegyezést

A saját viselkedéseddel gátat szabhatsz az egyezség létrejöttének. Figyelj ezekre!

ingatlan Mediáció

Egy ingatlan mediáció margójára: van-e egyáltalán „ügy”?

A mediáció alapkérdése: van-e ügy? Tökéletes példa egy ingatlan mediáció kapcsán.

továbblépés

Megakadályozhat egy mondat a továbblépésben?

Te lépnél tovább, de valami visszatart. Vársz valamire a másiktól. Meddig vársz?

Ne vágd rá, hogy az nem úgy van!

Párkapcsolatunkat nagymértékben befolyásolja …

Érzelmi tartalék

„Most készül a ragasztó” …

A hibát keresd ne a hibást!

Egy válsághelyzetben célravezetőbb a hibát keresni, mint vég …

Per helyett válaszd a mediációt!

A konfliktus életünk része – de a megoldás is rajtunk múlik. …

A felelősség egy 7 éves gyermek történetének tükrében

Egy gyermeknek megmutatni a világot, az élet szépségeit és …