Egy személyes vallomás a vitás helyzetekről

Szerző: dr. Szilvássy Rita

MEDIÁCIÓ BLOG

Az én személyes történetem onnan indult, hogy amint egy komolyabb beszélgetés kezdett kialakulni a párom és közöttem én elkezdtem sírni. Nem azért, hogy ezzel zsaroljam. Nem azért, mert a másik fél bármi bántó tartalmú dolgot mondott volna. Nem attól kezdtem el sírni, hogy a másik fél mondott valamit, hanem azon a ponton, mikor kinyitottam volna számat és jöhettem volna én.

  • Ez a reakció teljesen az enyém volt, független a másik fél mondanivalójától.

Egyszerűen azért, mert képtelen voltam a könnyeimet visszatartani. Hiába fogadtam meg, hogy legközelebb nem ez lesz – ez nem egy tudatos döntés kérdése volt. A beszélgetésekre tett kísérletek – amiket a legtöbbe esetben én kezdeményeztem, hiszen szerettem volna megbeszélni bizonyos kérdéseket a párommal – ezen a ponton véget is értek, mivel szégyelltem a viselkedésemet és kiszálltam a helyzetből.

Már azt is sikernek könyveltem el, mikor ugyan tudtam, hogy jön a könny-cunami, de bíztattam a páromat, hogy ezzel ne foglalkozzon. Mert nem azért sírok, hogy megállítsam vagy más irányba tereljem a beszélgetést vagy hogy kimenekülhessek a helyzetből. 

  • Sőt, én nagyon is szeretnék ebben benne maradni, annak ellenére, hogy kívülről nem éppen ez látszik.

Ez egy fontos pont volt. A szándék, hogy benne maradjak a beszélgetésben, fontos volt nekem. Mediációnak ez fontos eleme: ha megvan a szándék, akkor meg lehet találni azt az utat, ami segíteni fog ennek elérésében.

Ahogy fejlődtem, egyre tovább tudtam benne maradni a helyzetben és egyre erősebben tudtam képviselni az álláspontomat. 

(Forrás: Pixabay.com)

Egy másik, szintén erős személyes szál is van, mely ide vezette az utamat. Szüleimnek hála, nagy családból származom, heten vagyunk testvérek. Gyermekkoromban állandóan ment otthon az élet, mindenki kommunikált mindenkivel. A szüleim közötti vitákban hol az egyiket hallgattam, hol a másikat. Szüleim és kamasz testvéreim közötti konfliktusokban próbáltam tompítani a nagy szavak élét és segíteni annak megértésében, hogy ki mit miért mondott és valójában mit is akart ezzel kifejezni. Ez a szerep elkísért fiatal felnőtt koromban is, barátok, barátnők, kollegák közötti beszélgetések ilyen irányú “moderálásában”. Ezek személyes történetek. Azért írtam le, hogy bemutassam: saját, személyes tapasztalatom van abban,

  • mikor szeretnél elmondani valamit, de képtelen vagy rá és amikor a másik embernek egészen más tartalommal megy át a mondanivalód, mint ahogy te szántad

Hiába határozod el, hogy legközelebb másképp lesz, hiába gondolod ki előre a megfelelő szavakat, egy ponton nem tudsz túljutni. Mindenki máshonnan indul. Én innen indultam, és ma más szeretettel nézek vissza a megtett útra. 

Jelenleg mediátorként a felek közötti vitavezetéssel foglalkozom. Mindazt, amit ezen az úton tanultam most a szakmámat gazdagítja. 

  • Az egyéni utak és fejlődések nem képezik a mediáció részét. De a konfliktuskezelés elsajátítható, mind egyénileg, mind párkapcsolati szinten.

Azt nem tudom, hogy a hozzám forduló embereknek – legyenek azok párok, szülők és gyermekek, vagy oktatók és diákok – mi lenne a legjobb megoldás.

  • De a kommunikáció sikeréhez szükséges keretek megadásával és a közvetítés eszközeivel közelebb tudom Őket vinni ahhoz, hogy megtalálhassák a saját szavaikat és a saját megoldásaikat.

Mediátorként hozzájárulok ahhoz, hogy a felek közötti vita minél pontosabb és minél alaposabb tisztázásával tovább tudjanak lendülni a kritikus ponton és meghozhassák a saját szempontjaik alapján fontos és helyes döntéseiket. 

Hiszek abban, hogy lehet fejleszteni a kommunikációt az emberek között, legyen az egy még működő kapcsolat tagjai között, vagy egy válófélben lévő pár, esetleg egy családon belüli, szülő-gyerek vita vagy akár az iskola falai között lévő konfliktushelyzet tanár-diák-szülő között. Mediációval lehet javítani a munkahelyi közeget, vagy közös megegyezéssel lezárni például egy hagyatéki vitát.

Hiszem, hogy lehet jobb

 

Olvassa el ezeket is

ingatlan Mediáció

Egy ingatlan mediáció margójára: van-e egyáltalán „ügy”?

A mediáció alapkérdése: van-e ügy? Tökéletes példa egy ingatlan mediáció kapcsán.

Szilvássy Rita mediátor

A Te reakciód a Te felelősséged

Te azért felelsz, amit TE teszel TE mondasz. A többi a másik dolga.

továbblépés

Megakadályozhat egy mondat a továbblépésben?

Te lépnél tovább, de valami visszatart. Vársz valamire a másiktól. Meddig vársz?

Ne vágd rá, hogy az nem úgy van!

Párkapcsolatunkat nagymértékben befolyásolja …

Érzelmi tartalék

“Most készül a ragasztó” …

A hibát keresd ne a hibást!

Egy válsághelyzetben célravezetőbb a hibát keresni, mint vég …

Per helyett válaszd a mediációt!

A konfliktus életünk része – de a megoldás is rajtunk múlik. …

A felelősség egy 7 éves gyermek történetének tükrében

Egy gyermeknek megmutatni a világot, az élet szépségeit és …

5 helyzet a válás menetében, ahol segít a mediáció

Úgy tapasztalom, hogy egyre elterjedtebb módszer a mediáció …