Válás-matek I. (Drága-e a válás?)

Szerző: dr. Szilvássy Rita

MEDIÁCIÓ BLOG

A válás drága dolog – legalábbis így él a köztudatban. A „mi a drága” és „mi nem drága” kérdéskör eleve relatív. Válni nagyon sokféleképpen lehet. Ha aprólékosan végig nézzük, hogy mennyit költünk a hobbinkra, mennyit költünk önmagunkra vagy a számunkra fontos dolgokra (egészséges étkezés, autó, nyaralás, az életünk részét képező technikai és egyéb eszközök stb.) akkor szerintem máris igazán relatív, hogy mi mennyire drága.

Ha azt nézed, hogy mennyit költöttél az esküvődre, mennyire hittél kettőtökben és most ezt a – egy boldog pillanatban életre szólónak hitt – kapcsolatot zárod le, az életed egy meghatározó szakaszát zárod le – akkor is drága?
Vagy csak azért címkézed így – drága – mert éppen már negatív, utálatos dolog számodra a kapcsolatod, elhidegültél a másiktól és erre az állapotra, a jelenlegi, elromlott kapcsolatra nem akarsz ennyit „rákölteni” és ezt a pénzt már máshova szánod? Ha innen nézed, akkor valóban drága, hiszen ettől nem fog megjavulni a kapcsolatod… (Bár, láttunk már példát erre is…)

Ha nem megjavítani szeretnéd a kapcsolatod – hiszen válni nem ezért szoktak -, hanem csak egyszerűen lezárni, akkor is érdekes kérdés, hogy mennyit „költesz” erre.

Lehet nagyon drágán vitatkozni és lehet sokkal kissebb összegért méltósággal elválni.

Tehát relatív, hogy a válás mennyire drága. Ha a cél az évekig elhúzódó vitatkozás, a másik képzeletbeli (és néha a valósághoz is egész közel álló) pszichikai, pénzügyi, emberi mivoltában történő megsemmisítése – na, ez valóban drága. Hiszen ehhez fizetned kell az ügyvédet, bizonyos szempontból „működtetni” kell a bírósági eljárást (ezt a per végén az illeték formájában fogod megfizetni), ahol revansot vehetsz a múlt sérelmeiért…

(Forrás: Pixabay.com)

A válás első lépéseként a keresetlevélnek a bírósághoz történő benyújtásához 30.000 Ft illeték (a bontóper illetéke) megfizetése szükséges.

Ez az a költség, amit mindenképpen be kell fizetni ahhoz, hogy el tudjál válni. Minden más ezen felül már saját döntés – tehát vállalod vagy nem vállalod.

Megegyezéssel mindig lerövidíthető a válás folyamata – ehhez kell egy jó mediátor!

A házasság felbontására irányuló kérelmet beadhatja az egyik fél önállóan, illetve be lehet adni együttesen is, a házasság felbontását közösen kérve. Amennyiben a felek nem közösen kérik a házasság felbontását, úgy a bíró részletesen fogja feltárni a megromláshoz vezető okokat – amennyiben a felek között ott, a bíró előtt sincsen ebben a témában közös megegyezés. Ez a szakasz, továbbá a válás egész folyamata akár évekig is elhúzódhat és ha ebben az időtartamban kell ügyvédet fizetni… ez valóban drága. Itt fontos megjegyezni, hogy nem csak ügyvédi költség merül itt fel, hanem a per végén a bíróság által kiszabott illeték is!
Amennyiben van közös kiskorú gyermek, akkor a bíróság mindenképpen (közös megegyezés esetén is) második tárgyalást fog elrendelni, mert így írja a törvény. A leggyorsabb válás esetében már ezen a második tárgyalános kimondják a házasság felbontását.

Válni lehet ügyvéddel, mediációs eljárás igénybevételével (nem mediátorral!!), illetve ezek nélkül, tehát teljesen önállóan.

A váláshoz nem kötelező az ügyvéd. A válást maguk a felek ügyvéd nélkül végig csinálhatják. Természetesen vannak esetek, mikor ésszerű döntés (még ha drága is) ügyvédet bevonni a válásba. Ez a cikk nem az ügyvédek szükségtelenségéről szól. Aki volt már olyan szituációban – válás vagy más ügy kapcsán -, ahogy kellett neki egy jó ügyvéd, az tudja, hogy az ilyen helyzetekben egy jó szakember aranyat ér – és az arany is drága! (Én már voltam.) Ez a cikk a válás költségeiről szól, melyről mindenki maga dönt, hogy mennyit áldoz rá. Az ügyvédi képviseletnek általában alapdíja van, mely az ügy bonyolultságától függően változik. Vannak ügyvédek, akik óradíjas alapon kötnek megállapodást, melyhez plusz tárgyalási díj tartozik – minderről természetesen előre tájékoztatják az őket választó ügyfeleket.
A mediáció pozitívumaiként többek között költséghatékonyságot és az gyorsaságot szokták kiemelni. Egy válási mediàció az eset bonyolultságától és a felek hozzáállásától függően 5-6 találkozás alatt lebonyolítható. A mediáció végén a felek aláírnak egy megállapodást, melynek tartalmát mindketten elfogadják és nagyban elő fogja segíteni a házasság felbontása esetén felmerülő járulékos kérdések eldöntését a bíróságon. A (piaci alapú) mediációs óradíjak szintén különbözőek nagyjából 10.000 Ft-tól felfelé lehet szakembert találni. Többen csomagokban kínálják szolgáltatásaikat, ezzel lefedve a válási eljárás egészét. Hogy teljes legyen a kép, melyet cikkemben nyújtok: a váláshoz mediátor éppúgy nem kötelező, mint ügyvéd.

A váláshoz a férj és a feleség a kötelező elem, akik a válás mellett döntenek. Minden további „elemet, kelléket és költséget” ők ketten határoznak meg – vagy együtt, vagy külön-külön.

Szeretném leszögezni, hogy sok esetben szükséges az ügyvédi jelentét válási folyamat során.

Sajnos nem lehet minden helyzetet közös megegyezéssel lezárni.

Sok esetben nélkülözhetetlen a viszonylag hosszas bírósági eljárás, de talán mégsem annyiban, amennyiben a gyakorlatban ez mégis megtörténik és legfőképpen nem olyan hosszasan, ahogy ez a gyakorlatban megtörténik.
Szóval drága-e a válás? Attól függ… (hogy valóban a válás-e a cél, vagy a válás csak egy (költséges) eszköz valami egészen másra ….)

Olvasd el ezeket is

Szilvássy Rita válási mediáció

Ahány ház annyi válás

Minden válás másképpen zajlik. Egy szakember, aki szakmailag koordinálja a megegyezés folyamát nagymértékben megkönnyíti ezt nehéz életszakaszt.

megegyezés dr Szilvásy Rita

5 hozzáállás, ami gátolja a megegyezést

A saját viselkedéseddel gátat szabhatsz az egyezség létrejöttének. Figyelj ezekre!

ingatlan Mediáció

Egy ingatlan mediáció margójára: van-e egyáltalán „ügy”?

A mediáció alapkérdése: van-e ügy? Tökéletes példa egy ingatlan mediáció kapcsán.

Szilvássy Rita mediátor

A Te reakciód a Te felelősséged

Te azért felelsz, amit TE teszel TE mondasz. A többi a másik dolga.

továbblépés

Megakadályozhat egy mondat a továbblépésben?

Te lépnél tovább, de valami visszatart. Vársz valamire a másiktól. Meddig vársz?

Ne vágd rá, hogy az nem úgy van!

Párkapcsolatunkat nagymértékben befolyásolja …

Érzelmi tartalék

„Most készül a ragasztó” …

A hibát keresd ne a hibást!

Egy válsághelyzetben célravezetőbb a hibát keresni, mint vég …

Per helyett válaszd a mediációt!

A konfliktus életünk része – de a megoldás is rajtunk múlik. …