Házasság - hány főre kalkulálva?

7 gyermek,nagycsalád… ilyen volt gyermekkorom. Sok, életszerű, testközeli tapasztalat, ezeken alapuló elképzelés, terv a majdani saját házasságomról. Majd biztosan így, és na így biztosan nem… kezdetű elhatározások arról,

  • hogy milyen lesz az ÉN házasságom.

Csoda–eszencia, kivonatolva szülői, rokoni, baráti körökben látott házasságok pozitív vonásaiból és negatív oldalaiból.

  • Az ÉN házasságom ilyen lesz, az ÉN házasságomban így lesz, az ÉN házasságomban ez nem így lesz… Micsoda tervek…

A történet hirtelen népmesei fordulatot vett, egy szép napon találkoztak, és egybe keltek (nem pont így, de ez a lényege), és innentől jön az a része, melyet a népmesék diszkréten nem tartalmaznak, a történések vészesen hasonlítanak az intő példa lajstromon meglelhető feljegyzésekre.

Házasságom eddigi 12 évének elmúltával – tehát most – egy délután hirtelen megvilágosodás tört rám. Ez a 12 év unalmasnak nem éppen mondható, lelkileg roppant mozgalmas, egymást is mozgósító csiszolódó hadműveletek jegyében telt.

  • Úgy érzem, elértünk el egy nyugvópontra, összeállt egy kép a Társról.

A problémamegoldás, beszélgetés és egyéb (nem ilyen célú, de sajnos férfiüldöző) eszközök tudatos alkalmazása vezetett ide.

házasság, közös munka, családtervezés

 Nincs ÉN házasságom. MI házasságunk van. Az Én házasságom világa, melyről álmodtam, addig volt, míg csak ÉN alakítottam kereteit, az volt benne, amit csak ÉN elképzeltem.

Csakhogy jött egy aprócska tényező a rendszerbe, a Társam, akivel életre kelt, valóra vált a házasság, és ettől kezdve a MI házasságunkat ő és én alakítjuk. Tehát, ez a szövetség nem olyan lesz, mint amilyennek én - egyedül, otthon ülve, bölcselkedve szüleim hibáin – elképzeltem: hanem olyan lesz, mint amilyenné mi ketten együtt tesszük. Hétköznapokon és hétvégén, fáradtan vagy éppen jókedvűen, betegen vagy kirobbanó energiával, ünnepen vagy a szürke estéken.

  • Ez lesz a MI házasságunk.

Talán felteszed a kérdést: ezt előre nem tudtad? Hát ez a legalapvetőbb dolog?! Te egoista, most jól befürödtél! Hiányoztál a jegyes oktatás 1. óráján?

Bizonyos szempontból igazad is van. De ha szabad egy megjegyzést: Ha minden együtt élő (házas)pár rádöbbenne erre, ilyen testközelből, saját felismerésből, és nem azért, mert az okosok ezt mondták (vagy mert egy cikkben olvasta valahol): jobb lenne a világ.

Kívánom a szeretet, az elfogadás, a közösségi lét ilyen felismerését minden jegyes-, és házaspárnak. PÁRnak, amiben 2 élő személy van, és nem egy álmodozó, meg egy álom.

 

 

 

 

 

Olvassa el ezeket is:

25 éves tapasztalat a házasságról.
Egy 40 éves, működő házasság esszenciája