dr. Szilvássy Rita
1015 Budapest
Csalogány utca 40. mfsz. 1.

mediátor, jogász
+36 20 205 5608
info@lehetjobb.hu

Bemutatkozás

dr. Szilvássy Rita vagyok. Első diplomámat az Apor Vilmos Katolikus Főiskola szociálpedagógus szakán szereztem, kitüntetett diplomával, majd elvégeztem az ELTE Állam- és Jogtudományi Karát cum laude minősítéssel. Tanulmányaim során mindkét képzésben a gyermek és a család témaköre foglalkoztatott. Dolgoztam a civil szférában: családokkal foglalkozó egyesületnél illetve alapítványnál. Szereztem némi tapasztalatot az üzleti világban is: egy osztrák optikai márka kizárólagos magyarországi képviseletét láttam el 4 évig. Ez a két terület  - a civil és az üzleti világ - alapvetően más kompetenciákat igényel. Úgy tartom, hogy mindkét területről össze lehet gyűjteni a hasznos és többféleképpen alkalmazható mechanizmusokat, eljárási módokat, eszközöket, melyeket a mindennapi élet, és a szakmai munka terén egyaránt sikeresen lehet alkalmazni.

A mediáció egyre szerteágazóbb világából a transzformatív mediációt tanultam, mert személyes meggyőződésem, hogy ennek a módszernek a hatékony alkalmazása nem pusztán a házasság békés felbontására alkalmas. Ezen módszernek alkalmazása a Pár életében más, sorsfordító változás elindítására is alkalmas – amennyiben a Pár maga nyitott ezekre, és újra bizalmat és jövő tudnak szavazni a másiknak.

Mediátorként természetesen a törvényi előírások elsődleges és maradéktalan betartása az elsődleges szempont a közvetítői eljárás során, mely a házasság felbontásával kapcsolatos.

A mediáció számomra egyben egy kommunikációs stílus és egy problémamegoldó módszer, melyet a válás kérdéskörét teljesen függetlenül is lehet alkalmazni a hétköznapokban a családban, a nevelésben. A házassággal együtt jár – a megannyi felejthetetlen emlék és szép pillanat mellett -, hogy időről-időre a kapcsolat mélypontra jut. Ez független az ember foglalkozásától, származásától, gyermekkorától, jövedelmi és vagyoni helyzetétől. Ez nem baj, ez nem rossz, ez nem hiba, ez így van mindenkivel – velem is. Bizony megesik, hogy ez a mélypont annyira nehéz és kilátástalan, hogy a Pár a válás mellett dönt. Ilyenkor jól jön egy külső nézőpont, aki segít a Feleknek visszatalálni egymáshoz és önmagukhoz - jelentse ez akár a közös jövőt, akár a külön utakat.  A mediátor viszonylag rövid, behatárolható időn belül áttekinti a Pár mindkét tagjával - először külön-külön, majd együttesen -, hogy valóban a házasság felbontása-e a legjobb döntés, és amennyiben igen, úgy megteszik azokat a lépéseket, melyek, ennek a nehéz helyzetnek a jövőre nézve a lehető legélhetőbb, legbékésebb és minél kevesebb szükségtelen konfliktussal járó lebonyolításához kell.

 

Nyitottság – az ügyfelek részéről

Semlegesség – a mediátor részéről

Bizalom – mindhárom fél részéről.

 

Irodám

Írjon nekünk