Rólam

dr. Szilvássy Rita vagyok.

Első diplomámat az Apor Vilmos Katolikus Főiskola szociálpedagógus szakán szereztem, kitüntetett diplomával, majd elvégeztem az ELTE Állam- és Jogtudományi Karát. Mediátori tanulmányaimat Nagy Zsókánál folytattam, aki bevezetett a családi mediáció világába.  Tanulmányaim során mindig a gyermek és a család témaköre foglalkoztatott. Dolgoztam a civil szférában: családokkal foglalkozó egyesületnél illetve alapítványnál. Szereztem némi tapasztalatot az üzleti világban is: egy osztrák optikai márka kizárólagos magyarországi képviseletét láttam el 4 évig. Ez a két terület  - a civil és az üzleti világ - alapvetően más kompetenciákat igényel. Úgy tartom, hogy mindkét területről össze lehet gyűjteni a hasznos és többféleképpen alkalmazható mechanizmusokat, eljárási módokat, eszközöket, melyeket a mindennapi élet és a szakmai munka terén egyaránt sikeresen lehet alkalmazni.

dr szilvássy Rita mediáció válási mediáció válás konfliktusmegoldás

dr szilvássy Rita mediáció válás konfliktuskezelés

A mediáció egyre szerteágazóbb világából a transzformatív mediációt alkalmazom. 

Személyes meggyőződésem, hogy ez a módszer nem pusztán a házasság békés felbontására alkalmas. Ezen módszernek alkalmazása a Pár életében más, sorsfordító változás elindítására is képes lehet – amennyiben a Pár maga nyitott ezekre és újra bizalmat és jövő tudnak szavazni a másiknak.

A mediáció számomra egyben egy kommunikációs stílus és egy problémamegoldó módszer, melyet a válás kérdéskörétől teljesen függetlenül is lehet alkalmazni, hogy gördülékenyebbek legyenek a mindennapok a családban.

A házassággal együtt jár – a megannyi felejthetetlen emlék és szép pillanat mellett -, hogy időről időre a kapcsolat mélypontra jut.

Ez független az ember foglalkozásától, származásától, gyermekkorától, jövedelmi és vagyoni helyzetétől. Ez nem baj, ez nem rossz, ez nem hiba, ez így van mindenkivel – velem is. Bizony megesik, hogy ez a mélypont annyira nehéz és kilátástalan, hogy a Pár a válás mellett dönt. 

Ilyenkor jól jön egy külső nézőpont, aki segít a Feleknek visszatalálni egymáshoz és önmagukhoz - jelentse ez akár a közös jövőt, akár a külön utakat.  A mediátor viszonylag rövid, behatárolható időn belül áttekinti a Pár mindkét tagjával - először külön-külön, majd együttesen -, hogy valóban a házasság felbontása-e a legjobb döntés, és amennyiben igen, úgy megteszik azokat a lépéseket, melyek, ennek a nehéz helyzetnek a jövőre nézve a lehető legélhetőbb, legbékésebb és minél kevesebb szükségtelen konfliktussal járó lebonyolításához kell.

mediáció, közvetítés, válás, közös megegyezés, konfliktusmegoldás

Nyitottság – az ügyfelek részéről

Semlegesség – a mediátor részéről

Bizalom – mindhárom fél részéről.

Irodám