Rólam

A konfliktus az élet természetes része – a hozzáállásom viszont az enyém.

A mi generációnk már a fogyasztói társadalomban nőtt fel, a „ha rossz dobd el, és vegyél egy újat” elv mentén. De nem csak ezt tudjuk, hanem azt is, hogy ez a hozzáállás nem éri meg az élet minden területén – és az emberi kapcsolatok világa ide tartozik. Habár az életünk bonyolult, összetett, mégis vannak dolgok, melyek a rendelkezésünkre állnak és segítenek abban, hogy emberi kapcsolatainkat ne eldobjuk, hanem ápoljuk és ha elromlott, akkor megjavítsuk. 

Meggyőződésem, hogy a mediáció nem pusztán a házasság békés felbontására alkalmas. Ezen módszer alkalmazása a Pár életében más, sorsfordító változás elindítására is képes lehet – amennyiben a Pár tagjai nyitottak ezekre és újra bizalmat, jövőt tudnak szavazni a másiknak.

A közvetítés hasznossága életünk számos egyéb területén is kamatoztatható. Hatékonyabb megoldani egy konfliktust a munkahelyünkön - legalábbis kísérletet tenni a megoldásra -, mint sokadszorra is felmondani.  Hatékonyabb rendezni a konfliktust a családtagokkal, az iskolai közegben, kollegákkal, szomszédokkal, mint évekig feszültségben élni.

A mediáció számomra egyben kommunikációs stílus, problémamegoldó módszer és konfliktuskezelési mechanizmus, melyet számos kérdéskörben alkalmazni lehet, hogy gördülékenyebbek legyenek a mindennapok a családban, a szülők és gyermekek között, az iskolában a tanár-diák-szülő hármas kapcsolatában, de hatékony eszköz lehet egy munkahelyi konfliktus megoldásában is. 

dr szilvássy Rita mediáció válási mediáció válás konfliktusmegoldás

dr szilvássy Rita mediáció válás konfliktuskezelés

Mediátori munkámat segíti jogi és szociálpedagógiai diplomám.

Mediáció, konfliktuskezelés, jog, szociálpedagógia, segítő beszélgetés. Ezeket tanultam, ezek a területek körvonalazzák hivatásom.

Munkám magva az a küldetés, hogy megmutassam: lehet másképp tekinteni a konfliktusra, másképpen tekinteni ezekben a helyzetekben saját magadra és a másikra. 

A képen látható általam tervezett és megfestett logo jelképezi a pár közös és egyéni részeit és azt, ahogy a két külön útból egy egység megy tovább. Ez az egység a közös megegyezést jelképezi, mely a jövőre nézve támpontot fog nyújtani a feleknek.

A kapcsolatok a szép emlékek és boldog pillanatok mellett időről időre mélypontra jutnak.

Ez független az ember foglalkozásától, gyermekkorától, jövedelmi és vagyoni helyzetétől. Ez nem baj, ez nem rossz, ez nem hiba, ez így van mindenkivel. Bizony megesik, hogy ez a mélypont annyira nehéz és kilátástalan, hogy a Pár a válás mellett dönt. 

Ilyenkor jól jön egy külső nézőpont, aki segít a Feleknek visszatalálni egymáshoz és önmagukhoz - jelentse ez akár a közös jövőt, akár a külön utakat.  A mediátor viszonylag rövid, behatárolható időn belül áttekinti a Pár mindkét tagjával - először külön-külön, majd együttesen -, hogy az általuk hozott problémára valóban a házasság felbontása-e a megoldás és amennyiben igen, úgy megteszik azokat a lépéseket, melyek, ennek a helyzetnek a jövőre nézve a lehető legélhetőbb, legbékésebb és minél kevesebb szükségtelen konfliktussal járó lebonyolításához kell.

mediáció, közvetítés, válás, közös megegyezés, konfliktusmegoldás

 

 

 

 

 

Nyitottság – az ügyfelek részéről

Semlegesség – a mediátor részéről

Bizalom – mindhárom fél részéről.

Új alapokon nyugvó újrakezdések és békés lezárások.

A válási mediáció, illetve a párkapcsolati mediáció eszközeit felhasználva, az emberek tisztábban látják a saját helyzetüket és reálisabb módon tudnak dönteni életükről, kapcsolatukról, jövőjükről. 

A családi mediációnak köszönhetően családtagok - legyen az apa-fia vagy anya-lánya kapcsolat - közelebb kerülnek egymáshoz. Munkámmal részese voltam emberi kapcsolatok szorosabbá válásának vagy békés eltávolodásának.

A mediációban egyszerre látom az egyént, mint önálló embert, és mint a pár tagját. Ezt a két szerepet rugalmasan kezelve, a fejlődés lehetőségét biztosítva önmagunk és a párunk számára adjuk meg az egyéni és a közös boldogság lehetőségét. Munkámmal ehhez nyújtok segítséget – hiszen ezt kívánom mindenkinek!

Személyes motivációmat a Személyes utam a mediáció felé című blogbejegyzésben foglaltam össze, melyet a címre kattintva elolvashat.

Ajánlom további érdekes írásaimat is a Mediációs blog fül alatt.

Irodám, ahol a mediációra várom kedves Ügyfeleimet: