VÁL(toz)ÁS

Hallgattam egy érdekes TED-s videót, melyben egy családjogász és válási mediátor, Jeannie Suk Gersen (A válás bölcsessége segíti a házasságot) beszél szakmai és magánéleti tapasztalatairól. Az előadása arról szól, hogy hogyan lehet az első házasság tapasztalatait, tanulságait beépíteni a második házasságba és mindezen tudással a háttérben már mennyivel könnyebb a második házasság. Példákon keresztül mutatja be, hogy a költözés, gyermeknevelés, karrier kontra család és egyéb tényezők hogyan tépázzák meg a kapcsolatot és hogyan lehet mindezen tapasztalattal immáron bölcsebben belemenni egy újabb kapcsolatba. 

Maradva ennél az analógiánál én felteszem a kérdést, hogy: 

vajon hogyan lehet az első házasságot átformálni annak saját tapasztalataival? 

Változás nélkül nincsen élhető kapcsolat. Ha nem lenne változás, akkor senki nem akarna elválni, 

hiszen egyszer összeházasodott valakivel boldog szerelemben és mivel nem változik semmi, ez így is marad(na) örökre. 

Ez sajnos nem így van, tehát a változást már csak emiatt a szomorú tény miatt is el kell ismernünk. 

Az a fajta változás, amit nők és férfiak a válásban keresnek az a kapcsolat átalakításával nem érhető el? A lángoló szerelem egy idő után átalakul vagy megszűnik – ki hogyan tekint erre. De ez a helyzet ugyanúgy el fog jönni a második, harmadik, sokadik kapcsolatban is. Aki ezt nem tudja elfogadni, annak nem a válás a kérdés, hanem valami egészen máshonnan kell indulnia... Továbbá ismerjük a közmondást, hogy a szomszéd nője, pasija, vagy fűje mindig szebb és zöldebb... Problémák minden kapcsolatban vannak. Tudom, kivel több, kivel kevesebb. Vagy inkább így mondom: kivel ez a probléma, kivel ez. 

Komédiák közismert közhelye, hogy az első házasságomból ezt tanultam meg, a másodikból azt, a harmadikból meg amazt. Az alapgondolatot teljesen elfogadom, miszerint minden kapcsolatunkból tanulunk valamit és ez alatt nem csak magánéleti, hanem munkahelyi és baráti kapcsolatokat is értem. 

Mediáció, válási Mediáció,

(Forrás: Pixabay.com)

Időről időre érezzük azt, hogy most húzni kell egy vastag vonalat és újrakezdeni. Van, akinél ez a válásban testesül meg, mások megpróbálják ezt a vastag vonalat együtt meghúzni és utána együtt újrakezdeni. Ha már sok olyan esemény megtörtént és sok olyan mondat elhangzott, ami után a közös út komoly erőfeszítést és nagyon vastag vonalat igényel, akkor ez a folytatás sokkal nehezebb - de ha sikerül, annál értékesebb! Ezért kell még időben lépni és tisztább, pontosabb szavakkal tisztázni egymás között a további vágyakat, szándékokat, igényeket, terveket – ehhez ajánlom a mediációt, mint remek eszközt! 

Ha úgy vesszük, hogy átlagosan nézve 1 év alatt történik egy kapcsolatban 1X számú jó dolog és 1Y számú rossz dolog, akkor 10 év alatt 10X jó dolog, és 10Y rossz dolog történik? Most ne a kapcsolat első évét vegyük, mert tudjuk, hogy ott még túlsúlyban vannak a jó dolgok, és bizonyos bűvös számoknál (3 év, 7 év stb.) valahogy a nehézségek kerülnek előtérbe... Tehát minél tovább vagyunk valakivel, annál több jó és arányosan rossz dolog van a kapcsolatunkban.  

Aki szerint az elmúlt 5-10 évében vele kizárólag rossz dolog történ, akkor gondolkozzon el rajta, hogy ez hogyan lehetséges? Vagy csak lencsét kelllene cserélni a szemüvegében...

Hol van ő jelen a saját életében? Hogyan képes ennyire átadni a kormányt valaki másnak?

Vagy talán 5-10-20 év alatt (kinek meddig tart az első házassága) annyira megváltozik az ember, hogy jóformán fogalmilag kizárt, hogy ugyanazzal az emberrel folytassa tovább? 

Van, hogy két ember egymás mellett megy az ideig, aztán pedig búcsút vesznek egymástól. Van olyan, hogy valaki teljesen megváltozik. Akár jó irányba, és ő nem szeretne a másikkal tovább együtt élni, akár úgy változik meg, hogy tőle menekül el a másik. Ilyen is van és néha jobb a feleknek válás után külön folytatni, ez tény.

Azok a „life-long” tanulmányok, melyeket megtanulunk életutunk során nem gyűjthetők be huszonévesen. Ezért vagyunk életünk végére bölcsebbek.

De vajon ezzel feltétlen együtt jár az, hogy minden egyes lecke után (pad)társat cseréljünk?

 

 

 

Olvassa el ezeket is:

Tartásdíj, indokolt szükséglet, elvonható jövedelem
A mediációs eljárás fundamentumai