"Törékeny a béke, de jó szülőpár lehet belőlünk."

- Nézem a videóidat, érdekes dolgokról beszélsz. Habár én gyakorlatból tudom, mi az a mediáció, de jó hallgatni ezeket a témákat!”

 - Milyen tapasztalatod van közvetítéssel kapcsolatosan?”

- Én mediációval váltam el néhány éve...” - válaszolt Klaudia.

 

...így indult egy beszélgetésem néhány hete egy ismerős édesanyával, akivel egy intézménybe járnak a gyermekeink. Évek óta „szia-zunk” egymásnak, néha váltottunk pár szót, de ennyi. Állandó rohanás. Most éppen úgy futottunk össze, hogy egyikünkkel sem volt gyerek, így mindketten bezártuk az esernyőinket majd beálltunk egy hasonló funkciót ellátó fa alá és beszélgetni kezdtünk.  

 

SzR: Honnan hallottál a mediációról?

Klaudia: A pszichológusom ajánlotta. 

 

SzR: Mindketten támogattátok ezt a formáját a válásnak?

Klaudia: Igen, mert a négyszemközti beszélgetéseink ellehetetlenültek a sérelmek, megbántottság és indulatok miatt

 

SzR: Mennyi idő volt így a válás?

Klaudia: Másfél év. De az utolsó fél év a bíróság tempójából múlt, a tényleges egyezkedések egy évig tartottak. 

Mediáció, válási Mediáció, válás, békés válás, közvetítés, konfliktuskezelés

(forrás: Pixabay.com)

 

SzR: Mi volt a mediáció menete, hány alkalommal voltatok mediáción, és hány alkalommal kellett elmennetek még azután a bíróságra?

Klaudia: Nálunk eléggé elhúzódott a mediáció. Majdnem fél évig jártunk kisebb-nagyobb szünetekkel. Eredetileg kéthetente mentünk volna. A nehezén már túl vagyunk, vagyis a megegyezés nehezebb részén. A többi a bíróságon múlik. 

 

SzR: Mennyire sikerül betartani a mediációs megállapodásban foglaltakat?

Klaudia: A korona vírus sok mindent felülirt, így pl. a kapcsolattartás is máshogy alakult. De a legfontosabb, hogy a mediáció alatt felszínre jöttek a sérelmek, tisztázódtak a játszmák, így a mediációs megállapodástól való eltérés is megbeszélhető lett

 

SzR: Módosítottatok-e már a mediációs megállapodáson? 

Klaudia: A vírus alatti eltérő szülői kapcsolattartást leszámítva nem. 

 

SzR: Milyen a viszonyotok most a volt férjeddel?

Klaudia: Törékeny a béke, de jó szülőpár lehet belőlünk. Békés, szeretetteljes találkozásaink vannak jellemzően, ami óriási eredmény, és reményteli a gyerekek jövőjét tekintve.

 

SzR: Számodra, akinek gyakorlati tapasztalata van: mi az előnye és mi a hátránya a mediációnak? 

Klaudia: Előnye az érzelmek kezelhető, kulturált megélése, a becsatornázott feszültséglevezetés. Lényeges körülmény, hogy nem a korábbi családi otthonban, vagy nyilvános helyen kell érzékeny témákról alkudozni, hanem egy semleges helyszínen, szakember előtt. Hátrány viszont, hogy jogi kérdésekben mi nem kaptunk gyakorlati segítséget, sokszor ezért is halasztottuk el a mediációs ülést, mert napokba, hetekbe telt, míg az ügyvédeinkkel egyeztettünk az adott témákban. Összességében a megállapodás megszületésén túl azt tartom a mediáció legfontosabb eredményének, hogy lelki segítségnyújtást is kaptunk. Ez tette lehetővé, hogy ne vesztesnek vagy győztesnek érezzük magunkat, túl tudjunk lépni a kompromisszum keserűségein és képesek legyünk az együttműködésre. A gyerekeink érdekében ez a legfontosabb.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Olvassa el ezeket is:

A mediáció több helyzetben is hatékony eszköz lehet a válás során.
A mediációs eljárás fundamentumai