A Te változásod útjában milyen akadályok állnak?

Szerző: dr. Szilvássy Rita

ÖNISMERET BLOG

Változzunk, változzunk, mert az jó dolog, kell a fejlődéshez, ez visz előre! – hangzik mindenhonnan. Rendben, de mégis hogyan? Már többször is nekifutottál a dolognak és még lelkes is vagy – mégis elmarad a siker? Érdemes elgondolkodni, hogy hol a buktató, hiszen ennek pontosításával hatékonyabban tudod véghez vinni a Nagy Változás Projektedet! Íme néhány tipikusan kritikus buktató, ahol gyakran megbicsaklik a dolog. A jó hír: ennek felimerése még nem a világ vége, sőt! Ha megvan a csomópont, sokkal könnyebben jutsz túl rajta, hiszen már tudod, hogy mire kell figyelned!

(Forrás: Pixabay.com)

  • Berögzült családi minták – a múltból. Amikor azt sem tudod, hogy miért, de úgy csinálod. Amikor csinálsz valamit, ami kicsit szűk, kicsit kényelmetlen, kicsit (nagyon) nem jó, de mégis folytatod, mert apád, anyád, nagyapád és nagyanyád is pont így csinálták, mert ők is így látták, de a tradíció továbbvitelén kívül semmiféle értelmes, előre mutató, hasznos indok nincsen… sőt… Akkor gondolkozzál el, hogy talán másképpen is meg lehetne próbálni. Nagyon sok jó dolog van a múltadban, a hagyományokban, ez nem is kérdés. De ha egy számodra kényelmetlen helyzetre annyi a válasz, hogy „csak, mert én is így láttam”, akkor ismerd fel: tudsz változtatni!
  • Szülők elvárásai, befolyásolásaik – a jelenben. Teljesen mindegy, hogy hány éves vagy! 40-50 éves nők és férfiak nem mernek konfrontálódni, lépni, határt húzni. Egyik oldalról felelősségteljes felnőtt vagy, dolgozol, eltartod magad, a családod, önállóan vezeted az életedet, ám ezen a ponton annyira elvérzel, hogy még arra sem vagy hajlandó, hogy meglásd, hogy így van
  • Félsz, hogy elveszted a párodat. „Mi lesz, ha megváltozom?” „Mi lesz, ha úgy már nem kellek neki?” „Mi lesz, ha ezt nem éli túl a kapcsolatunk?” Ezek lehet, hogy viccesnek tűnnek, és persze az is lehet, hogy kifogások. De munkám során látom, hogy sok embernek fontos a kapcsolata és mindenki tud 3-4 példát maga körül, ahol azért lett vége valaminek, mert az egyik fél nekiállt önmegvalósítani, felrúgott mindent. Lehet, hogy évekkel később megbánta, visszasomfordált (volna), de hát ez nem megy ilyen egyszerűen…
  • „Semmilyen szél nem kedvez annak, aki nem tudja melyik kikötőben tart.” – Seneca. Ezzel az idézettel azt szeretném sugallni, hogy tudod-e, hogy merre tartasz? Tudod- e az irányt? Vannak irányok a munka, karrier, szakmai fejlődés terén. Vannak irányok hobby, sport, szabadidőeltöltés világában is. És szintén más irányok vannak a párkapcsolat, magánélet terén. Ezek különböző módon, akár egymástól teljesen függetlenül is változnak, alakulnak. Ha tudod, hogy merre alakítsd őket! De ha nem tudod, akkor nem is csoda, hogy semmi sem mozdul… Vagy éppen mozdul, csak nem arra, amerre te szeretnéd, így csak sodornak magukkal az események. Elhiszem, hogy ez nincs kedvedre… de akkor bele kell állni… valamibe… Ehhez döntést kell, hozni, választani, kitartani az irányod mellett. 
  • Tudod az irányodat, csak nem hiszel benne? Talán nem is az irányban, hanem saját magadban? Nem hiszed, hogy egyedül is véghez tudod vinni? Tudod, mi a titka: kis célokat, kitűzni, kicsiben elkezdeni és nagyon, de nagyon megdicsérni magad az apró sikerekért. Ezek fogják a további lendületet adni a nagyobb lépésekhez. Ne azt nézd, hogy a másik hol tart. Az az ő útja. Te pedig a Tiéden vagy és éppen (a számodra) egy óriási lépésre készülsz. Hidd el, hogy másnak meg éppen ez tűnik lehetetlennek! 
  • Már megvan a mit, megvan a hogyan is, csak a mikor a kérdés? Kifelé mutogatsz, hogy nem alkalmas, most nem jók a körülmények, most emiatt meg amiatt nem jó, és egyébként is, majd máskor! Pedig csak a kezdősebességet kellene valakinek vagy valaminek megadni? Szívből kívánom, hogy egyszer istenigazán megund a saját magad kifogás-cunamiját, és felismerd: az itt és most a remek alkalom arra, hogy belevágj!

Életünk során változunk mi magunk is, változnak a lehetőségeink, a körülményeink, a kapcsolataink. Már azzal is elindulsz a változás felé, hogy ezeken elgondolkozol. Hiszen másképpen kezdesz tekinteni magadra, a helyzetre. Azt nézed, hogy TE mit tehetsz magadért, a körülményeidért. 

Ha nem állsz ellen a változásnak foggal körömmel, akkor kevesebb lesz a konfliktusod, jobban fogod magad érezni a bőrödben, a kapcsolataidban, egyszóval kívül-belül megújulsz! Ehhez kívánok nagyon sok sikert, örömöt! 

Olvasd el ezeket is

Szilvássy Rita válási mediáció

Ahány ház annyi válás

Minden válás másképpen zajlik. Egy szakember, aki szakmailag koordinálja a megegyezés folyamát nagymértékben megkönnyíti ezt nehéz életszakaszt.

megegyezés dr Szilvásy Rita

5 hozzáállás, ami gátolja a megegyezést

A saját viselkedéseddel gátat szabhatsz az egyezség létrejöttének. Figyelj ezekre!

ingatlan Mediáció

Egy ingatlan mediáció margójára: van-e egyáltalán „ügy”?

A mediáció alapkérdése: van-e ügy? Tökéletes példa egy ingatlan mediáció kapcsán.

Szilvássy Rita mediátor

A Te reakciód a Te felelősséged

Te azért felelsz, amit TE teszel TE mondasz. A többi a másik dolga.

továbblépés

Megakadályozhat egy mondat a továbblépésben?

Te lépnél tovább, de valami visszatart. Vársz valamire a másiktól. Meddig vársz?

Ne vágd rá, hogy az nem úgy van!

Párkapcsolatunkat nagymértékben befolyásolja …

Érzelmi tartalék

“Most készül a ragasztó” …

A hibát keresd ne a hibást!

Egy válsághelyzetben célravezetőbb a hibát keresni, mint vég …

Per helyett válaszd a mediációt!

A konfliktus életünk része – de a megoldás is rajtunk múlik. …